Poslední diskuse
Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Jaká je pravda o vlascích, záběry pstruhů pod vodou

31.1.2010 Trvalý odkaz






Dobrý den - Vážení a milí rybáři. Kotrolujete skutečnou pevnost svého vlasce? Jaká je vlastně pravda o vlascích?

Již pátý rok poskytujeme možnosti sportovního rybaření na Novomlýnském rybníku u Bojanova v okrese Chrudim. Hlavní rybou jsou zde lososovití a kapr. Je zde asi 20 druhů ryb. V současné době je zde nejvíce chytáno na dírkách. Jsou zde pstruzi i o velikosti 25 - 83 cm. Pstruh a kapr kolem 50 cm je považován za běžnou velikost. Někdy se musí vrtat 2 dírky vedle sebe, aby ryba mohla býti vytažena. 

Chtěl bych Vás  požádat,  než si k nám pojedete zarybařit, aby jste vyzkoušeli  svůj vlasec. Dlouhodobá kontrola a zkušenosti ukázaly, že je  nutné, aby vlasec  unesl při lovu těchto trofejně a generačně velkých pstruhů alespoň 3 kg. Nespoléhejte na to, že  Váš vlasec má  udávanou pevnost na nálepce. Takto vysoce trofejně ceněné ryby si můžete povodit za 200,-Kč na den(300,-Kč s 3 pstruhy do 35 cm), ale je třeba mít vlasec, který se nepřetrhne. Naším hlavním cílem není zisk, ale hledání pravdy. Než takováto trofejní a generační ryba doroste do této velikosti, tak to trvá několik let s její veškerou péčí, proto potřebuje takováto ryba lepší a bezpečnější i jiný přístup a podmínky. Ze začátku byly vytvořeny pravidla podobné pravidlům ČRS. Postupem času jsme je upravovali podle zjištovaných a několikrát dokladovaných  skutečností.

Protože naším 7 ha rybníkem protéká asi 1000 litrů vodárensky čisté vody za vteřinu a odtéká na turbínu přes rybí bariéru a  jemné česle,   máme proto ihned kontrolu u stavu ryb po chytání.  

Jaká je skutečná pravda??????

Nejdříve jsme vyňali z pravidel používání protihrotu na háčku. Umrtnost ryb po chytání klesla asi o 21 %.

Potom následovalo zrušení živé návnady a úmrtnost klesla o 27%.

Následně jsme čistě náhodou zjistili, že udávané pevnosti vlasců významně nesplňují potřebné použití ani deklarované údaje a zavedli jsme rozsáhlou a důslednou kontrolu na jejich pevnost. Mnozí rybáři byli rozčarováni na tím, co si vlastně koupili a co mají na navijáku. Úmrtnost ryb klesla na 59 % a je na minimu. Nekvalita vlasce může tvořit v našem případě 59 % ztráty.

Nyní je úmrtnost vlivem sportovního rybaření jen kolem  2 %. To je výsledek skutečně dobrý.

Výsledek:

odbouráním protihrotu snížení ztrát o                                                  21 %

odbouráním živé návnady snížení ztrát hlavně u lososovitých o     28 %

odbouráním slabých a nekvalitních vlasců snížení ztrát o dalších 59 %

Na různé jiné důvody sportovního rybaření, zbývají pouhá                 2 %

______________________________________________________________

Celkem kontrolně                                                                                  100 %

Došlo ke zrušení Rozhodnutí zanechat rybolovu a sportovního rybaření pro významné ztráty.

Ve ztrátách není zde zahruta vydra, která má i užitek v udržování zdravé rybí populace a kormoráni s volavkami a orel mořský.

V létě 2009  jsme provedli výzkum u 100 ks vlasců síly 0,24 - 0,26 mm a skutečnost byla neuvěřitelná. Ani jeden vlasec nesplnil normu pevnosti v uzlu na háčku, ale byly mezi nimi významné rozdíly. Deklarovaná pevnost v kilogramech odpovídala od 20 do 80 % skutečnosti.  Dále jsme provedli výzkum pevnosti vlasců jiných velikostí v pevnosti na háčku a výsledek byl stejný. Například deklarovaná pevnost 18 kg, skutečná 6 kg - vlasec v závěsu na háčku na zavěšené nádobě pomalu dolevané vodou. Každý solidní vlasec by měl mít i deklarovanou pevnost v uzlu na háčku, protože se ryba zdolává také na háčku.  

Pronikly k nám neověřené informace o tom, že z Číny se sem občas doveze kontejner kartonů klubíček vlasců, následně jsou klubíčka různě onálepkována  a jdou do prodeje za 200 násobnou cenu. Jak mohou být onálepkována si asi dovedete představit. Pozor na nekvalitu. Hlavním viníkem  není ten Váš prodejce, ale s největší pravděpodobností dovozce nebo jeho přímý meziodběratel. Je mi jasné, že některým prodejcům se tyto slova možná nebudou líbit, ale ti poctiví je jistě uvítají.

Vaše jediná  obrana jako uživatele  při nákupu vlasce spočívá v tom, že si ho necháte prodavačem vyzkoušet. V prodejnách mají různě těžké kbelíčky s krmivem apod. Myslím si, že ryba jako živá bytost si naši kvalitativně sportovní péči určitě zaslouží.

Přeji Vám mnoho zdaru a zdraví při odpočinku a rybaření. Milan Bušek

Aby bylo možné více vědět o rybách, tak jsme nechali upravit vlhkotěsnou kameru na vodotěsnou a nechali ji nainstalovat pod vodu. Z této kamery, (která snad bude brzy živě na našem webu www.rybareni-novymlyn.cz ) posílám první obrázky.

 

Průměrná známka: 2,43

Komentář ke článku (15)