Poslední diskuse
Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Diskuse k článku: Jaká je pravda o vlascích, záběry pstruhů pod vodou

31.1.2010Kategorie:
 

HP - Profil | St 7.3.2012 18:04:49

nemám přezdívku >> Tak je vůbec nechytejte, chodte se na ně jen dívat a to se jim nic nestane.

nemám přezdívku - Profil | St 7.3.2012 17:10:46

HP >>
Dobrý den,

opět, při vší úctě k Vám vůbec to nechápete. Nejsou to žádné kecy. Vše je podloženo. Na základě zkušeností, kdy ten, kdo jde chytat naslibuje téměř cokoliv - jsou také tací - a výsledkem jsou mrtvé ryby. Takže bez rozdílu, kdo jak umí chytat - to skutečně nemohu neustále kontrolovat a stát u každého - je zjistěno na základě věcných a doložených poznatků, že vlasec, který unese alespoń 3 kg, je ne výborný, ale dostatečný k tomu, aby škody na rybách byly minimální. Jinak pokud ryba uhyne, tak je to za několik minut až případně dnů, ale do té velikosti roste několik let někdy i deset i patnáct. Už to chápete?
Pokud zde jsou velké ryby, nemohu je chytat na nitě, které je navíc prokazatelně poškozují - řežou do čelistí. To se Vám líbí? To snad chcete? Já určitě ne. Milan Bušek

HP - Profil | St 15.2.2012 22:19:52

To jsou hrozné keci. Miluji tohle hodnocení bez podložení výsledků.

Navíc nejde jen o pevnost vlasce, ale i o prut, bzdu navijáku a je toho hodně, ale tyhle veci vy odborníci přehlížíte.

nemám přezdívku - Profil | Po 15.3.2010 17:28:26

Dobrý den,
při vší úctě k Vám pane, každému podniku jde o prosperitu a tím i zisk. Nejvíce zisku získáte právě hledáním pravdy a tím i optima a souladu pro ryby i rybáře. Kdybych usnul na vavřínech, dávno bych to mohl zabalit. Přirovnal bych to např. k antivirovým programům. Ty dobré antivirové programy nepotřebují reklamu a jsou žádány a musejí stíhat pružně reagovat na viry a ty vadné programy upadly v zapomnění a dávno je nikdo nezná. Každý si pamatuje nejdéle to, co se mu osvědčilo a co ho uspokojuje.
Mým cílem je spokojenost rybářů, našich ryb v souladu s nepoškozením životního prostředí. Pamatuji si totíž doby, kdy byla řeka plná ryb, raků a dalších živočichů. Jelci, střevle, slunky, pstruzi, mřenky, no zkrátka, co si srdce kluka mohlo přát. Potom nastoupila kanalizace a následně " Vy zíráte, my zíráme, Vizír a pod. a byl konec toho nádherného, co zde bylo.
Dnes se projděte kolem vody jak to vypadá? Voda se možná mírně zlepšila, ale myšlení lidí méně. Já to průběžně uklízím i když ten nepořádek neudělám a dokud budu moci, tak za to, aby se to vrátilo k tomu krásnému budu bojovat a třeba i uklízet. Prací i slovem. Slovem to právě činím, např. nyní dnes večer, dále působím na chytající a hosty a prací - ráno jsem mimo jiné sebral několik odpadků od vody. Nosím na ně sebou v levé dolní kapse u maskáčů mikrotenový pytlík, uklízím i když ryby nechytám. Máte ho v kapse také také, když jdete k vodě, nebo si jdete jen zachytat? Zkusme prosím každý udělat něco pro tu původní krásu a ne jen mluvit. Mluvit ano, ale také pracovat.
Přeji Vám zdraví a životní klid. Milan Bušek

lobotomie - Profil | St 3.2.2010 21:11:24

TomK78 >> =)

TomK78 - Profil | St 3.2.2010 6:20:50

nemám přezdívku >> První podnikatel, kterému nejde o zisk,ale o hledání pravdy. Hezké...

nemám přezdívku - Profil | St 3.2.2010 0:13:31

lobotomie (fanik) >> lobotomie >>
Dobrý den,
milý pane mohu Vás ujistit, že jsem skutečně neměl při prvním zjištění "kvality" vlasce informace o tom, jak se vlasec prakticky zkouší. Z toho vyplývá, že jsem se to dověděl poprvé zrovna jako někdy Vy. Proto jsem se zeptal při nákupu vlasců v několika rybářských prodejnách a zjistili jsme i společně s rybáři, že některé vlasce mají psanou pevnost v uzlu a některé podle metodiky, kterou jste popsal. Vámi udávaná metodika není úplně přesná a má podle vyjádření prodavačů a vlastníků prodejen několik variant. Ale obecně máte pravdu, že je to v tahu.
To, že by jste měl přesný přehled, kde jsou na světě všude továrny na vlasce nebo se vlasce jen přidruženě vyrábí s jinými výrobky o tom, při vší úctě k Vám pochybuji. Mám informace o tom, že se vlasce v Číně vyrábí. Nakonec je v Číně více jak šestina lidstva tak, proč by se tam nevyráběly a Ti, od kterých mám informace, že se tam skutečně vyrábí a dováží do Evropy nemají jediný důvod mi lhát. Pokud by jste, ale měl právě Vy tak "skvělý" přehled o všech továrnách nedá se vyloučit, že také znáte různé dovozce, kteří mohou dovážet i falsifikáty a také ty, kdo s nimi spolupracují. Možná vlasce třeba i prodáváte a potom Váš postoj naprosto chápu. Chápu, že vlasec s informací o vyšší pevnosti se lépe prodává než s udávanou nižší. Hlavně, že se prodá, že ano? S tímto postojem však nesouhlasím a neztotožňuji se s ním..
Co se týká pevnosti vlasců. Pro praktický význam pro rybáře je mnohem lépe použitelná informace o pevnosti v uzlu - to je na háčku, protože to přirozeně a nejlépe odpovídá způsobu jeho použití. Informace o síle v tahu je rybáře pro jeho praxi nezajímavá, protože je zavádějící a skutečná síla v tahu je menší. Rybář však jinou možnost si vybrat prakticky již třeba v terénu nemá. Domnívám se, že by se takováto prakticky vadně použitelná informace dala považovat za trestnou a hodnotit podle trestního zákonu, jako například klamání spotřebitele, to by však musel posoudit právní odborník, ale to je v této chvíli zatím jen ztráta času. Naprostá většina rybářů se domnívá, že udávaná pevnost vlasce není v tahu, ale odpovídá praxi a to je na háčku a jsou vlastně tímto způsobem uváděni v omyl. To, že je praxe jiná neznamená, že se nemůže změnit ve prospěch rybářů a tím i ryb. Obchodník je zde pro kupujícího a ne kupující pro obchodníka. Kupující si může prodejce vybrat lépe, než prodejce kupujícího.
Bavíme se o vlasci, ne o navijáku a prutu. Předpokládám, že posuzujeme problematiku jednotivě a ne zavádějícím způsobem. Co se týká navijáku a prutu, tak tyto samozřejmě beru v potaz, ale naviják a prut má každý jiný a také nikdo není stejný, někdo umí chytat ryby bezproblémově a je také mnoho začátečníků, kteří neumí skoro nic. Proto se pevnost vlasce musí hodnotit odděleně. A navíc i když se rybáři začátečníci chovají přiměřeně logicky, tak jsou klamáni nebo vadně informováni zavádějící informací o pevností v tahu. Samozřejmě, že se potom v domění lepší pevnosti na ni spoléhají a výsledky jsou někdy žalostné. To se potom projeví ve zbytečných uhyhech ryb. Je zapotřebí, aby jste problematiku viděl nejen svýma očima , ale vžil se do situace většiny rybářů a to nejen zkušených a znalých věci, ale také do situace začátečníků. Vždyť jste také začínal a nebo ne? Možná jste měl lepší podmínky než ostatní. U nás, když vydávám povolenky k rybolovu, nemohu na poprvé vědět, jest-li přede mnou stojí začátečník a nebo profesionál. Vy ho snad na první pohled poznáte, když se Vám pouze představí? Já ho s jistotou na první pohled nepoznám. Tak dokonalý skutečně nejsem.
Zatím je naše zkušenost taková, že pokud vlasec udrží na háčku 4 kg, tak je úmrtnost ryb minimální. Nyní pro rybáře zkoušíme na dírkách snížit nosnost vlasce na háčku na 3 kila a uvidíme jaký bude výsledek.
Chápu Vás, že pokud jste věci znalý a již mnoho let zkušený, tak můžete vidět věc již z ptačí perspektivy a s nadhledem, ale to také přehlížíte nejen i detaily. Proto je zapotřebí vidět problém nejen z Vašeho pohledu a z pohledů více lidí a pro mne je nejdůležitější poznatek ten, že v létě vlacec nad 4 kg nezpůsobuje úhyny a nebo naprosto minimálně. Uvidíme, jak to dopadne s dírkováním a vlasci nad 3 kg na háčku.
Domnívám se, že moje odpověď pro Vás i pro další případné zájemce o danou problematiku je vyčerpávající. Můj pohled je z pozice chovatele ryb a toho, kdo umožňuje rybářům za drobný poplatek si zachytat krásné trofejové ryby. Pokud člověka již neznám, tak se musím držet osvědčeného, jinak to mohu "zabalit". Vždyť i Vy si to můžete vše vyzkoušet a posoudit po několika letech. Mohu Vás ujistit, že mnoho lidí ze svých snů velmi rychle vystřízlivělo.
Přeji Vám v životě mnoho úspěchů a pevné zdraví. S pozdravem Milan Bušek

lobotomie - Profil | Út 2.2.2010 13:03:59

nemám přezdívku >> milý pane, postrádáte základní znalosti metodiky testování vlasců i praktické zkušenosti nejen v této věci, tudíž má reakce nemůže být ani jiná.
Metodika testování je jasně stanovena, provádí se na délce nejméně 10m!!! vlasce, skutečně však na 50m!!! dále absolutně neberete v úvahu funkčnost prutu a navijáku.
Pokud jde o vlasce z Číny, pak vás musím zklamat, ale na celém světě je jen několik továren, které vyrábí rybářské vlasce a ani jedna se nenachází v Číně (tohle mě vskutku rozesmálo).
Pravda je taková, že v jedné továrně se mohou vyrábět vlasce pro desítky konkurenčních značek ve stovkách různých provedení a de-facto žádná z nich skutečně žádné rybářské značce nepatří. ty továrny prostě vyrábí na zakázku a dle přání zadavatele.
Tohle je neuvěřitelné...

Venca888 - Profil | Út 2.2.2010 10:55:22

nemám přezdívku >> jeden typ uzlu na háček může mít na stejnym vlasci ve dvou případech rozdílnou pevnost. Kdo ho odbyde nebo má špatnej grif, tomu praskne při zatížení, kdy jinýmu-zručnějšímu vazači vydrží.

nemám přezdívku - Profil | Út 2.2.2010 10:36:32

lobotomie (fanik) >> lobotomie >>

Dobrý den,

při vší úctě k Vám, jsem čekal i reakce jako je ta Vaše. Děkuji Vám za ni. Praktické přezkoušení vlasce si můžete udělat sám-sama. Uvážete na konec vlasce háček, na háček připojíte nádobu, do které pomalu lijete vodu. Nádoba nesmí být vysoko nad zemí - stačí 1 cm, aby při prasknutí se voda nevylila. Vrchní konec vlasce nesmí jít přes ostrou hranu nejlépe přes látku, molitan apod. Po prasknutí vlasce nádobu zvážíte a máte 1 - první výsledek. Až to uděláte 1000x budete mít procenta na 1 desetinnou čárku.
Počasí na pevnost vlasce nesmí mít vliv, protože ryba se dá lovit také za každého počasí. Pokud jste prodejcem či nákupčím vlasců z Číny, tak Váš postoj chápu, protože se Vám zmenší obrat a protože lidé budou chtít jistotu v kvalitě. Pokud jste skutečný rybář a budete chtít, tak tu pravdu lehce najdete, nic na tom není. Zvládly to i děti z obecné školy. Ještě jednou Vám děkuji za reakci. S pozdravem Milan Bušek

lobotomie - Profil | Po 1.2.2010 19:31:12

ehm to vše je myšleno vážně?
článek se tváří mimořádně vědecky a inteligentně... nicméně v něm chybí zcela zásadní údaje, jako například řízené prostředí a řízené podmínky při provádění testů... vlastně veskrze celá metodika testů.
Nechcete nám udělat přednášku o možnostech využití cryogenických komor na Venuši, protože si myslím že tomu rozumíte stejně dobře jako vlascům a potažmo rybničnímu hospodaření.

nemám přezdívku - Profil | Po 1.2.2010 11:54:24

Dobrý den,

děkuji Vám za odpovědi. Při vší úctě k Vám pane Burget, nevím jest-li jsem správně pochopil Vaši odpověď. Omlouvám se velice za svou nedokonalost, ale mohl by jste prosím mi to napsat podrobněji.
Nevím, jest-li mám psát značky vlasců, které jsme zkoušeli, protože bych nerad, aby si někdo myslel, že jde o skrytou reklamu. Pravdou je, že jsou mezi nimi výrazné a významné rozdíly. Vlasců bylo zpočátku několik desítek na konci stovek. Díky za velkou trpělivost většiny prodavačů, protože někteří byli po několika hodinách již vyčerpaní. Zkoušelo se na úvazci a na háčku. Nebyl mezi závěsem na háčku a podobným úvacem přímo na nádobě nebo zátěži výrazný rozdíl. Pokusná nádoba se dolévala vodou nebo v obchodě se používali nádobky s krmivem. Uvedu pouze nejlepší dva výsledky.
0,26 vlasec značky Raptor má psáno 8,5 kg a praskl při zatížení na háček při 6,3 kg. Podobný poměr sil vykazovala i menší síla vlasce této značky. Raptor byl nejlepší.
Značka DINO 0,26 síly má psáno 9,00 kg a praskl při zatížení 5, 25 kg, ale už byly rozdíly mezi vlasci stejné síly. Cca 8-12 %. Dobrá byla také Awa-shima, Stroft, Colmic. Určitě si nedělám patent na rozum, ale vlasce měly prakticky stejné podmínky. Záleží velmi na tom, zda-li máte skutečně vlasec Vámi nakoupené značky a nebo jde o nějakou nepovedenou kopii či falsifikát, včetně nálepky.
Člověk se nazývá rozumný a tak si myslím, že ryba si rozum zaslouží. Myslivost také není od slova lovit, ale myslet a lov je tedy i logickou součástí, ale je až na konci vší promyšlené a pečlivé práce a spočívá v byť neumělém nahrázování predátorů s cílem ponechat nejlepší jedince vykazující znaky nejlepší kvality. Každopádně doporučuji si nechat vlasec prakticky přezkoušet v prodejně. Nejdůležitější je kolik unese na háčku, ne v tahu - to je až druhotné. Je třeba také počítat se stářím vlasce. Jeho amortizace je přímo úměrná jeho kvalitě a jeho obvodu(3,14) a uložení a zacházení. Vlasce, které jsme zkoušeli byly nové. Snad jsem Vás moc nezatížil a neunavil. S pozdravem Milan Bušek

Macros - Profil | Ne 31.1.2010 18:48:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

a co sem dát seznam vlasců z Vašich zkoušek a jakou měli skutečnou pevnost názor si každý udělá sám

burget - Profil | Ne 31.1.2010 17:41:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

oplotit, cedule zákaz rybolovu a máme dalších 98%.....2% pytláci...

kranex - Profil | Ne 31.1.2010 12:03:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dik za informace,hlavne o tej znizenej umrtnosti...